Παθήσεις

Παθήσεις

Αναλαμβάνουμε περιστατικά όπως: 

Προτεινόμενη θεραπεία: Κρουστικοί υπέρηχοι (shockwave) – Ψυχρό Laser

Η άκανθα πτέρνας είναι ένα οστεώδες τεμάχιο που θεωρείται συνέχεια του οστού της πτέρνας. Επεκτείνεται στον ευαίσθητο μαλακό ιστό και τα νεύρα, με συνέπεια τον πόνο στο πόδι σε κάθε μετακίνηση. Ο πόνος συνήθως παρουσιάζεται περισσότερο το πρωί και υποχωρεί κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να επιστρέψει πάλι αργότερα με την καθημερινή δραστηριότητα.

Προτεινόμενη θεραπεία: (DOC) Αποσυμπίεση Μέσης / Αυχένα – Ψυχρό Laser

Πρόκειται για περισσότερα του ενός προβλήματα που έχουν ως αίτια παθήσεις του αυχενικού τμήματος της σπονδυλικής στήλης. Οποιαδήποτε ενόχληση ή συνδυασμός συμπτωμάτων που οφείλεται σε πάθηση των αυχενικών σπονδύλων, μεσοσπονδυλίων δίσκων, αρθρώσεων, νεύρων ή μυών μπορεί να ονομαστεί ‘αυχενικό σύνδρομο’. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως παρουσιάζεται μετά τα 25 – 30 έτη.

Είναι μία αιφνίδια διαταραχή της αιμάτωσης του εγκεφάλου (αιμορραγία, θρόμβωση ή σπασμός αγγείου). Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από 2 παράγοντες:

   • την περιοχή στη οποία έγινε η βλάβη
   • και την έκταση της βλάβης

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι δυνατό να συμβεί εντελώς απροειδοποίητα και ξαφνικά. Υπάρχουν όμως φορές που κάποια συμπτώματα νωρίτερα μπορεί να προειδοποιούν. 
Μερικά τέτοια σημεία είναι:

  • Διαταραχές από τα μάτια: μαύρισμα ή θόλωση της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Ένα αίσθημα μουδιάσματος ή αδυναμίας σε ένα χέρι ή πόδι που διαρκεί για κάποια λεπτά ή περισσότερο, ένα σύντομο χρονικό διάστημα λεπτών με αδυναμία κίνησης σε ένα άκρο ή στο χέρι και πόδι της μιας πλευράς του σώματος.
  • Διαταραχές της ομιλίας (μπερδεμένες ή ασυνάρτητες λέξεις) που διαρκούν για λίγα λεπτά.
  • Επεισόδια ζάλης με αιφνίδια πτώση στο έδαφος.

Προτεινόμενη θεραπεία: Ψυχρό Laser

Η αρθρίτιδα είναι κοινό σύμπτωμα πολλών ασθενειών. Χαρακτηρίζεται από πόνο στην κίνηση ή στην ψηλάφηση των αρθρώσεων. Οι αρθρώσεις μπορεί να παρουσιάζουν σημεία φλεγμονής όπως ερυθρότητα, οίδημα μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα και αύξηση των αρθρικού υγρού.

Διάστρεμμα ονομάζεται η η βίαιη διάταση των συνδέσμων και του θυλάκου της άρθρωσης. Διακρίνονται τρεις τύποι διαστρέμματος (ελαφρό, μέσο και βαρύ) ανάλογα με τη βαρύτητα της κάκωσης, οπότε αντιμετωπίζεται και διαφορετικά, είτε συντηρητικά με ελαστική περίδεση και ψυχρά επιθέματα είτε με τοποθέτηση γύψινου νάρθηκα. Σε περιπτώσεις πλήρους ρήξης των συνδέσμων συνήθως ακολουθείται χειρουργική θεραπεία.

Προτεινόμενη θεραπεία: (DOC) Αποσυμπίεση Μέσης / Αυχένα – Ψυχρό Laser

Η δισκοπάθεια και η δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) δεν είναι η ίδια πάθηση. Δισκοπάθεια ονομάζουμε την απώλεια της δομικής ακεραιότητας του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Δισκοκήλη ονομάζουμε την προβολή ή εξώθηση του πυρήνα του μεσοσπονδυλίου δίσκου εκτός αυτού.

Η Κήλη δίσκου οσφύος είναι μια συχνότατη νόσος της σπονδυλικής στήλης, οφειλόμενη σε συγκεκριμένη βλάβη μεσοσπονδύλιου δίσκου, η οποία προκαλεί Οσφυαλγία (πόνο στημέση), Ισχιαλγία (πόνο στα κάτω άκρα) αλλά και άλλα συνοδά συμπτώματα. Πέραν της Κήλης δίσκου οσφύος, υφίστανται η Κήλη δίσκου αυχένος και η Κήλη δίσκου θώρακος δηλαδή της Θωρακικής μοίρας σπονδυλικής στήλης.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, ελαττώνεται σημαντικά ή διακόπτεται απότομα. Αν αυτό συμβαίνει λόγω αιμορραγίας, πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο ή όπως αλλιώς λέγεται εγκεφαλική αιμορραγία. Αν πάλι αυτό οφείλεται σε απόφραξη ενός αγγείου, το επεισόδιο ονομάζεται ισχαιμικό.

Η αποδιοργάνωση μιας άρθρωσης με συνοδό ρήξη του αρθρικού θυλάκου και των συνδέσμων αυτής ονομάζεται εξάρθρημα.

Πολλές από τις αλλοιώσεις αυτές χαρακτηρίζονται σαν “άλατα” επειδή έτσι φαίνονται, τουλάχιστον στις απλές ακτινογραφίες. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η συνολική μείωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και η δημιουργία συνθηκών μειωμένης αντοχής και πρόκλησης πόνου πιο εύκολα από πριν.

Προτεινόμενη θεραπεία: Κρουστικοί υπέρηχοι (shockwave) – Ψυχρό Laser

Η επικονδυλίτιδα χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή των τενόντων των μυών του αντιβραχίου, που προσφύονται στο ύψος του αγκώνα. Η φλεγμονή μπορεί να πλήξει είτε τους έξω πλάγιους τένοντες (έξω επικονδυλίτιδα, ο γνωστός “Tennis Elbow”), είτε την εσωτερική πλευρά του αγκώνα (έσω επικονδυλίτιδα), και οφείλεται στην υπερβολική χρήση των μυών του βραχίονα.

Προτεινόμενη θεραπεία: Ψυχρό Laser

Η μυϊκή θλάση είναι ένα μικρό σχίσιμο (ρήξη) των μυϊκών ινών: μπορεί να πρόκειται για μια ελάχιστη βλάβη, που αφορά ποσοστό μικρότερο του 5% των μυϊκών ινών (θλάση πρώτου βαθμού), ή για έναν τραυματισμό μεγαλύτερης σοβαρότητας με μερική ρήξη των μυϊκών ινών (θλάση δευτέρου βαθμού), μέχρι και την πλήρη ρήξη του μυ (θλάση τρίτου βαθμού).

Προτεινόμενη θεραπεία: Ψυχρό Laser

Εκδηλώσεις των εκφυλιστικών αλλοιώσεων είναι τα οστεόφυτα στα σημεία πρόσφυσης των συνδέσμων. Η μείωση του ύψους των μεσοσπονδύλιων δίσκων και η μετατόπιση του πυρήνα προς τα πίσω, διαβρώσεις του αρθρικού χόνδρου και υπερτροφία των αρθριτικών θυλάκων στις οπίσθιες σπονδυλικές αρθρώσεις.

Προτεινόμενη θεραπεία: (DOC) Αποσυμπίεση Μέσης / Αυχένα – Ψυχρό Laser

Ισχιαλγία (ή ισχιακό νευρίτιδα) είναι ένα σύνολο από συμπτώματα, όπως πόνο που μπορεί να προκληθεί από τη γενική συμπίεση και / ή ερεθισμός του μία από τις πέντε νωτιαίων ριζών που προκαλούν σε κάθε ισχιακού νεύρου, ή με συμπίεση ή ερεθισμό του αριστερά ή δεξιά ή δύο ισχιακό νεύρα.

Οι σύνδεσμοι είναι δυνατές ελαστικές κατασκευές που συγκρατούν τα οστά μεταξύ τους, προσφέροντας δύναμη και σταθερότητα στις αρθρώσεις. Στην άρθρωση του γόνατος υπάρχουν τέσσερις σύνδεσμοι, που ενώνουν το μηριαίο οστό με την κνήμη. 

Οι επιπτώσεις:

  • Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος, προσφέρει σταθερότητα στην εσωτερική πλευρά του γόνατος.
  • Ο έξω πλάγιος σύνδεσμος, προσφέρει σταθερότητα στην εξωτερική πλευρά του γόνατος.
  • Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος, που βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος, περιορίζοντας την περιστροφή, αλλά και την προς τα εμπρός κίνηση της κνήμης.
  • Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος, βρίσκεται επίσης στο κέντρο της άρθρωσης του γόνατος, περιορίζοντας την προς τα πίσω κίνηση της κνήμης.
  • Ανάμεσα στα οστά που σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος υπάρχουν δύο “σφήνες”, που αποτελούνται από συνδετικό ιστό, οι μηνίσκοι, βρίσκονται στην έσω και έξω πλευρά του γόνατος και λειτουργούν για την απόσβεση των κραδασμών που δέχεται η άρθρωση του γόνατος, αμβλύνουν το βάρος που δέχεται το κάτω από το γόνατο τμήμα του ποδιού, προσφέροντας παράλληλα την απαραίτητη σταθερότητα.

Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δυο ημισεληνοειδή ινοχόνδρινα τμήματα, ο έσω και ο έξω μηνίσκος. Χρησιμεύουν στην αύξηση της σταθερότητας του γόνατος, στην απορρόφηση των κραδασμών και στη βελτίωση της σχέσης επαφής μηριαίων και κνημιαίων κονδύλων. Κάκωση ενός από τους μηνίσκους μπορεί να γίνει από βίαιη στροφική κίνηση ή να δημιουργηθεί προοδευτικά από επανειλημμένες μικροκακώσεις.

Όταν ένα κόκαλο σπάσει, τότε μιλούμε για κάταγμα. Αν υπάρχει τραύμα στο μέρος πού έχει σπάσει το κόκαλο, τότε το κάταγμα είναι ανοιχτό. Αν δεν υπάρχει τραύμα, τότε το κάταγμα ονομάζεται κλειστό. Στα ανοιχτά κατάγματα υπάρχει ο κίνδυνος της αιμορραγίας και της μόλυνσης.

Η κρανιοεγκεφαλική κάκωση είναι ένας τραυματισμός του κρανίου και του εγκεφάλου. Μπορεί να είναι κλειστή, που σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν εκτίθεται ή δεν κινδυνεύει να εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον, ή ανοιχτή, όταν ο εγκέφαλος εκτίθεται στο εξωτερικό περιβάλλον. Στην κλειστή κάκωση μπορεί να συνυπάρχει και κάταγμα κρανίου, ενώ στην ανοιχτή υπάρχει πάντα. Στην κρανιοεγκεφαλική κάκωση μπορεί να συνυπάρχει και αιμάτωμα. Το αιμάτωμα λέγεται επισκληρίδιο, όταν βρίσκεται έξω από την σκληρή μήνιγγα του εγκεφάλου. Όταν υπάρχει αιμάτωμα ανάμεσα στην σκληρή μήνιγγα και τον εγκέφαλο τότε λέγεται υποσκληρίδιο, ενώ όταν το αιμάτωμα βρίσκεται μέσα στον εγκέφαλο λέγεται ενδοεγκεφαλικό. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολύ ευαίσθητος και προστατεύεται καλά από τις κακώσεις. Είναι στενά περιβεβλημένος από μεμβράνες (τις μήνιγγες), μέσα στο σκληρό κρανίο το οποίο καλύπτεται επιπλέον από μυϊκό χιτώνα

Κύφωση λέγεται η υπερβολική αύξηση της φυσιολογικής κύρτωσης της θωρακικής περιοχής της σπονδυλικής στήλης. Είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, από την παιδική ηλικία μέχρι τα γεράματα. Η κύφωση είναι ένα συχνό πρόβλημα και θα πρέπει να αναγνωρίζεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς και να αντιμετωπίζεται πάντοτε σοβαρά, ώστε να αποφεύγονται σημαντικά προβλήματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής. 

Όταν λέμε «λόρδωση» εννόουμε την αύξηση του οσφυϊκού κυρτώματος. Οι κοπέλες μερικές φορές θεωρούν πως αυτό είναι ωραίο και έχουν σαν στόχο την υπερβολική καμπύλη της μέσης μίας γυμνάστριας. 

Η σκολίωση αποτελεί τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με κύρια χαρακτηριστικά την πλάγια κλίση και στροφή των σπονδύλων στο μεγαλύτερο ποσοστό (οργανικές μορφές). Η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει δηλαδή μια παραμόρφωση στην πλάγια κάμψη της, ενώ από πίσω μοιάζει με S ή C.

Το λεμφοίδημα είναι μια κατάσταση που προκαλεί πρήξιμο (οίδημα) κάποιου μέλους. Αυτή η κατάσταση συνήθως συμβαίνει στα κάτω μέλη.

Προτεινόμενη θεραπεία: (Sybex) Ισοκίνηση κάτω άκρων

Πρόκειται για παθήσεις του μυϊκού συστήματος οφειλόμενες σε διάφορα αίτια τα οποία συχνότερα είναι κληρονομικά, μεταβολικά και φλεγμονώδη. 

Η συμπτωματολογία συνίσταται κυρίως σε μυϊκή αδυναμία και μυϊκά άλγη, ενώ, η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκάλεσε τη βλάβη του μυός.

Προτεινόμενη θεραπεία: Ψυχρό Laser

Οι νευραλγίες αναφέρονται στους ειδικούς πόνους. Ειναι το είδος του πόνου που ακολουθεί μια βλάβη στο αισθητικό νευρικό σύστημα, π.χ. βλάβη σε περιφερικό νεύρο. Οι νευραλγίες ανήκουν στην κατηγορία νευρογενών ή νευροπαθών πόνων, θεραπεύονται δύσκολα και απαιτούν σημαντική νευροχειρουργική ενασχόληση.

Ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η επέμβαση αντικατάστασης της φθαρμένης/κατεστραμμένης άρθρωσης του γόνατος με μια τεχνητή άρθρωση που συνήθως αποτελείται από μέταλλο και πλαστικό.

Προτεινόμενη θεραπεία: Ψυχρό Laser

Η αρθρίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή των αρθρώσεων των οστών. Υπάρχουν πάνω από 100 μορφές αρθρίτιδας αλλά οι δυο κύριοι τύποι είναι η Ρευματοειδή Αρθρίτιδα και η Οστεοαρθρίτιδα.

Προτεινόμενη θεραπεία: Ψυχρό Laser

Η οστεοπόρωση είναι η συχνότερη πάθηση των οστών και χαρακτηρίζεται, πρώτον, από χαμηλή οστική μάζα ή, πιο απλά, από λιγότερη ποσότητα οστού και δεύτερον, από διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής δομής των οστών με αποτέλεσμα τη μείωση της αντοχής τους και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Προτεινόμενη θεραπεία: (DOC) Αποσυμπίεση Μέσης / Αυχένα – Ψυχρό Laser

Οσφυαλγία είναι ο πόνος που εντοπίζεται στη μέση, δηλ. στην περιοχή μεταξύ των κάτω ορίων του θωρακικού κλωβού και των γλουτιαίων πτυχών, και μπορεί να αντανακλάται στους μηρούς. Πολλές φορές η οσφυαλγία συνοδεύεται από ισχιαλγία, δηλ. επέκταση του πόνου κατά μήκος του μηρού και της κνήμης φθάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τα δάκτυλα του ποδιού.Η οσφυαλγία είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας στο γενικό πληθυσμό, αφού είναι η δεύτερη σε συχνότητα παθολογική κατάσταση μετά το κοινό κρυολόγημα. Έχει υπολογιστεί ότι 65-80% των ατόμων του γενικού πληθυσμού παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Προτεινόμενη θεραπεία: (DOC) Αποσυμπίεση Μέσης / Αυχένα – Ψυχρό Laser

Η οσφυοϊσχιαλγία είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που αναγκάζουν τους ασθενείς να απευθυνθούν στους ειδικούς ιατρούς για βοήθεια. Το 80% των ανθρώπων προσβάλλονται από οξύ οσφυϊκό πόνο, σε κάποια στιγμή της ζωής τους και από αυτούς 1 – 2% γίνονται χρόνια πάσχοντες.

Accordion Content

Προτεινόμενη θεραπεία: Ψυχρό Laser

  •  

 

 

Η Ν. Πάρκινσον είναι μία αργά εξελισσόμενη, εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου η οποία σε πρώτο στάδιο επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την κίνηση. Καθώς όμως η ασθένεια εξελίσσεται, προσβάλλει κι άλλες περιοχές του εγκεφάλου.

Προτεινόμενη θεραπεία: (MJS) Σύστημα ώμου – αγκώνα

Ο πόνος στην περιοχή του ώμου τις περισσότερες φορές αποδίδεται με τον ασαφή και γενικό όρο περιαρθρίτιδα, ο οποίος σημαίνει φλεγμονή γύρω από την άρθρωση του ώμου και τίποτα άλλο.

Προτεινόμενη θεραπεία: Ψυχρό Laser

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά. Στα πλαίσια της πρόσφατης πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας για τις ρευματικές παθήσεις, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών στο γενικό πληθυσμό σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Ελλάδος, μελετήθηκε ο επιπολασμός, δηλ. η συχνότητα, και η αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων. Η συχνότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βρέθηκε ότι ανέρχεται στο επίπεδο του 6,7% των ενηλίκων και ότι είναι τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Η άρθρωση του γόνατος σχηματίζεται από την ένωση δύο οστών , της κνήμης και μηριαίου. Μεταξύ των δύο οστών υπάρχουν δύο στρογγυλοί δίσκοι οι οποίοι είναι φτιαγμένοι από χόνδρο. Οι οποίοι ονομάζονται έξω μηνίσκος και έσω μηνίσκος. Κάθε μηνίσκος ενεργεί σαν αποσβεστήρας των φορτίσεων που δέχεται το γόνατο. Φυσιολογικά η επιφάνεια των μηνίσκων είναι λεία και διευκολύνει την κίνηση της άρθρωσης. Υπάρχει περίπτωση η επιφάνεια των μηνίσκων να μην είναι λεία. Όταν αυτό συμβεί στον έσω μηνίσκο τότε έχουμε ρήξη του έσω μηνίσκου. Οι τραυματισμοί του έξω μηνίσκου είναι λιγότερο συνηθισμένοι από ότι του έσω. Ρήξη του έσω μηνίσκου μπορεί να συμβεί ξαφνικά λόγω άσκησης μεγάλης στροφικής δύναμης στο γόνατο ή σταδιακά από δραστηριότητες οι οποίες ασκούν υπέρμετρα επαναλαμβανόμενα φορτία στην άρθρωση. Ο τραυματισμός συνήθως συμβαίνει σε συνδυασμό με τραυματισμό και άλλων δομών του γόνατος όπως οι πλάγιοι σύνδεσμοι , οι χιαστοί σύνδεσμοι ή ο έξω μηνίσκος.

Ο πρόσθιος χιαστός είναι η σημαντικότερη ίσως συνδεσμική δομή του γόνατος και μαζί με τους υπόλοιπους συνδέσμους του γόνατος (τον οπίσθιο χιαστό και τον έσω και έξω πλάγιο) εξασφαλίζουν τη σταθερότητά του. Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι σχεδόν πάντα το αποτέλεσμα σημαντικής βίας κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας, ατυχήματος ή πτώσης από σημαντικό ύψος.

Ο οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ο σύνδεσμος του γόνατος που τραυματίζεται λιγότερο συχνά σε σχέση με τους άλλους συνδέσμους της άρθρωσης. Αποτελεί έναν από τους πολλούς συνδέσμους που ενώνουν το μηριαίο οστούν με τη κνήμη.

Η ρήξη του πλάγιου συνδέσμου είναι μια αθλητική συνήθως κάκωση. Ο σύνδεσμος είναι μια δυνατή δεσμίδα ινών συνδετικού ιστού ο οποίος προσφύεται από οστό σε οστό. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος υπάρχει στην εσωτερική πλάγια επιφάνεια του γόνατος. Ο έσω πλάγιος σύνδεσμος συνδέει το εσωτερικό τμήμα της κνήμης με το εσωτερικό τμήμα του μηριαίου

Η αλματώδης αύξηση της συμμετοχής του πληθυσμού σε αθλητικές δραστηριότητες οδήγησε και στην αύξηση των αθλητικών κακώσεων. Οι συνδεσμικές κακώσεις της ποδοκνημικής αποτελούν την συχνότερη συνδεσμική κάκωση των αθλητών – αθλουμένων, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 15% έως και 45 % του συνόλου των αθλητικών κακώσεων σε αθλήματα όπως η καλαθόσφαιρα και το ποδόσφαιρο. Ενώ στον στίβο το ποσοστό τραυματισμού της ποδοκνημικής είναι μόλις 12%.

Η πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας, είναι μια χρόνια νευρολογική, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας απομυελίνωση. Η πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως, αλλαγές στην αφή, προβλήματα στην όραση, μυική ατροφία, κατάθλιψη, προβλήματα στον προσανατολισμό και την ομιλία, εξάντληση, νοητική βλάβη, προβλήματα με την ισορροπία και πόνο. Η πολλαπλή σκλήρυνση θα προκαλέσει και αναπηρία σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις.

Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από πολλά οστά , τους σπόνδυλος. Κάθε σπόνδυλος συνδέεται με τον άλλον με τις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις και τον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Αυτές οι αρθρώσεις είναι με τέτοιο τρόπο δημιουργημένες έτσι ώστε να φέρουν το βάρος του σώματος και ταυτόχρονα να επιτρέπουν κίνηση. Η σπονδυλολίσθηση αναφέρεται στο « γλίστρημα» ( ολίσθηση) ενός σπονδύλου πάνω στον άλλο. Αυτό μερικές φορές συμβαίνει λόγω οστικών ανωμαλιών οι οποίες αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία και το παρατηρούμε περισσότερο σε ηλικίες από 9 μέχρι 14 ετών. Η οστική ανωμαλία μπορεί να είναι η απουσία ενός μέρους του οστού το οποίο κρατά τους σπόνδυλους ευθύγραμμους. Αν και ασυνήθιστο η σπονδυλολίσθηση οφείλεται σε κατάγματα κόπωσης.

Η σπονδυλόλυση και η σπονδυλολίσθηση είναι παθήσεις που εμφανίζονται στο 5% περίπου του πληθυσμού των Η.Π.Α. και είναι σημαντικές αιτίες οσφυαλγίας. Υπολογίζεται ότι το 25% του εφηβικού πληθυσμού που πάσχουν από οσφυαλγία παρουσιάζει ραδιογραφικές ενδείξεις σπονδυλόλυσης ή σπονδυλολίσθησης. Στον αθλητικό πληθυσμό αυτός ο συσχετισμός είναι μεγαλύτερος. Αθλητικές δραστηριότητες όπως οι καταδύσεις, η ενόργανη γυμναστική, η πάλη, η άρση βαρών, το ποδόσφαιρο, ο στίβος και ο αθλητισμός εν γένει προδιαθέτουν κάποιον για σπονδυλόλυση. Η ανωμαλία στο μεσάρθριο τμήμα φαίνεται να προκαλείται από επαναλαμβανόμενα μικροτραύματα που σχετίζονται με υπερέκταση της Οσφυϊκής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης, και τελικά προκαλούν εκεί κάταγμα κοπώσεως.

Προτεινόμενη θεραπεία: Κρουστικοί υπέρηχοι (shockwave) – Ψυχρό Laser

Οι τένοντες είναι ταινίες ινώδους ιστού που συνδέουν τους μύες με τα οστά. Με τον όρο τενοντίτιδα ορίζεται η φλεγμονή που εκδηλώνεται σε μια από αυτές τις δομές. Αντίθετα, μιλάμε για τενοντοελυτρίτιδα όταν η φλεγμονή πλήττει, εκτός από τον τένοντα, και την προστατευτική θήκη (έλυτρο) που τον περιβάλλει.

Η τετραπληγία ορίζεται διεθνώς αναφορικά με την ταξινόμηση των βλαβών του νωτιαίου μυελού (American Spinal Injury Association Impairment Scale, Asia IS) ως «διαταραχή ή απώλεια της κινητικής ή / και της αισθητήριας λειτουργίας στα αυχενικά τμήματα του νωτιαίου μυελού, λόγω της βλάβης των νευρικών ινών μέσα στο νωτιαίο σωλήνα. Η τετραπληγία οδηγεί σε διαταραχές της λειτουργίας στα άνω άκρα καθώς επίσης και στον κορμό, τα πόδια και τα πυελικά όργανα. Δεν περιλαμβάνει την κάκωση του βραχιονίου πλέγματος ή τον τραυματισμό στα περιφερικά νεύρα έξω από το νευρικό άξονα ».

Προτεινόμενη θεραπεία: Ψυχρό Laser

Η χονδροπάθεια (ή χονδρομαλάκυνση) της επιγονατίδας χαρακτηρίζεται από μαλάκυνση και ρωγμές του αρθρικού υαλώδους χόνδρου της επιγονατίδας και είναι συχνό αίτιο πόνου και αναπηρίας στους εφήβους και νέους ενήλικες. Τα συμπτώματα οφείλονται στις αλλοιώσεις των αρθρικών επιφανειών της επιγονατίδας ή/και της μηριαίας τροχιλίας. Δεν συνοδεύεται πάντοτε από πόνο και συχνά ο βαθμός των αλλοιώσεων δεν σχετίζεται με τα συμπτώματα.