Kinesio Taping

Kinesio Taping

 Το Kinesio Taping® είναι μία κανούρια τεχνική στο φυσικοθεραπευτικό χώρο, που βασίζεται στη φυσιολογική ανθρώπινη επουλωτική διαδικασία.


      Το όνομά της είναι δανεισμένο από την επιστήμη της κινησιολογίας, διότι ο τρόπος εφαρμογής της επιτρέπει στο σώμα να κινείται φυσιολογικά. Ανακαλύφθηκε πριν από 25 χρόνια από τον Ιαπωνέζο χειροπράκτη και κινησιολόγο Dr.Kenzo Kase και από τότε αποτελεί το «χρυσό κανόνα» στη φυσικοθεραπευτική προσέγγιση.

Τη βάση για την ιδέα του Dr.Kase αποτέλεσαν το δέρμα και οι μύες. Δε στάθηκε στη σκέψη ότι το δέρμα είναι μόνο το εξωτερικό μας περίβλημα, αλλά αναγνώρισε στη λειτουργία του, το μεγαλύτερο αντανακλαστικό όργανο του σώματος, το οποίο υποστηρίζει τη διαδικασία της επούλωσης και της αναγέννησης του οργανισμού μας. 

Η λειτουργική περίδεση Kinesio Taping® βελτιώνει την αιματική και τη λεμφική κυκλοφορία, μειώνει τον πόνο, υποστηρίζει τους μύες κατά την κίνηση και διορθώνει-ευθυγραμίζει  τις αρθρώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία δε φέρει κάποια φαρμακευτική ουσία. Αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή και αποτελεσματική είναι το γεγονός ότι έχει την ελαστικότητα και το πάχος του δέρματος, καθώς επίσης και ο τρόπος που τοποθετείται. 

Η ταινία εφαρμόζεται σε μία θέση διάτασης του μυός. Με την επαναφορά του στη θέση χαλάρωσης, θα δημιουργηθούν κάποιες πτυχές. Οι πτυχές, πραγματοποιούν μία δομική ανύψωση του δέρματος, η οποία επιτρέπει στο αίμα και στη λέμφο να κινούνται φυσιολογικά, βοηθώντας στην απορρόφηση ενός οιδήματος. Παράλληλα,  αποσυμπιέζει τους υποδoχείς του πόνου, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωσή του. 

Ενδεικτκά αναφέρονται ορισμένες παθήσεις όπου η λειτουργική περίδεση Kinesio Taping® παρουσιάζει εκπληκτικά αποτελέσματα: 

• Αυχενικό σύνδρομο, Οσφυαλγία

• Επιγονατιδομηριαίο πόνο, Χονδροπάθεια επιγονατίδας

• Διάστρεμμα, Αιμάτωμα, Οίδημα, Λεμφοίδημα

• Τενοντίτιδες άνω και κάτω άκρων

• Πόνους μυών και αρθρώσεων

• Αστάθειες αρθρώσεων

• Νευρολογικές διαταραχές

• Μετεγχειρητικές καταστάσεις